Digitaal vs offset drukken

Bij Groels drukken we zowel digitaal als offset. Maar wat is het verschil nu eigenlijk en wanneer druk je nu offset en wanneer digitaal? Hieronder leggen we dat graag aan je uit

Wat is offsetdrukken?

Offsetdrukken bestaat al meer dan 100 jaar. Simpel gezegd: de ‘te drukken informatie’ komt door de plaatcilinder niet in aanraking met het papier. Vandaar ook de naam ‘offset’. Offsetdrukken is het meest geschikt voor grotere oplagen omdat het een bewerkelijk proces is. Om het zo compact mogelijk te houden beschrijven wij het proces in 5 stappen voor je.

Stap 1: De uitwerking van het ontwerp
Jouw ontwerp is klaar en je wilt het resultaat nu gaan overbrengen op papier. De eerste stap van het offsetdrukproces bestaat uit het maken van een digitaal bestand. Dit doen we in de studio met grafische programma’s als InDesign, Illustrator en Photoshop.

Stap 2: Drukplaten
Het digitale bestand wordt via een laser belicht op een aluminium drukplaat. Deze drukplaat heeft een lichtgevoelige emulsie. Daarna wordt de plaat inline ontwikkeld/uitgespoeld. De emulsie blijft enkel achter op de belichte plaatsen.

Stap 3: Het principe vocht en inkt
Bij offsetdruk wordt gebruik gemaakt van het water-versus-vet principe. De plaat bevochtigen we met water waardoor de zones zonder afbeelding vochtig blijven en zo de inkt afstoten. De op de plaat belichte delen zullen wel inkt aannemen.

Stap 4 : Het offsetdrukken
De drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waarop via fotografische weg een beeld is aangebracht. Om een afdruk te krijgen van deze offsetplaat moet deze eerst vochtig worden gemaakt. Alle niet-beeld-delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt de vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte niet-beeld-delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen opgenomen. De inkt wordt nu op een rubberdoek gedrukt. De rubberdoek druk het beeld dan vervolgens op het papier.

Stap 5: Start de persen! Meerdere stations om alle kleuren te drukken
Om meerdere kleuren te drukken wordt in elke druktoren een andere kleur inkt geplaatst. Zo loopt het papier door de pers waarbij op iedere toren een kleur wordt toegevoegd. Met als eindresultaat een kleurrijk eindproduct.

offsetprocede

Wat is Digitaal drukken?

Anders dan bij offset drukken worden de drukplaten direct digitaal op de pers vervaardigd.
Het grootste verschil tussen digitaal drukken en offsetdrukken is de prijs. Bij digitaal drukken zijn de vaste kosten per drukopdracht een stuk lager. Digitaal drukken is daardoor vooral interessant bij kleine oplages. Maar ook voor gepersonaliseerd drukwerk, drukwerk dat is voorzien van personalisatie of unieke nummering. En daar zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden in. En er is nog een voordeel: de druktijden van digitaal drukken zijn veel korter dan bij offsetdruk!

Wanneer kies je voor welk proces?

Een van de belangrijkste redenen kunnen de kosten zijn. Een digitale drukpers gebruikt geen drukplaten en heeft weinig tot geen stelvellen nodig om je order drukklaar te maken. De startkosten liggen daardoor veel lager dan bij het inzetten van een offsetpers. Door de duurdere digitale inkten zijn de vaste kosten per drukvel echter hoger dan bij conventioneel offsetdrukken. Hierdoor zijn kleine oplages vaak voordeliger bij digitaal drukwerk en kom je bij grotere oplages goedkoper uit bij de offsetpers.

Contact us
Bezoekadres
Overige gegevens
  • IBAN NL74 RABO 0171 2020 74
  • BIC RABONL2U
  • KVK Tilburg 18030836